Lisämateriaali

- Infoa ja Apukeinoja -

Ohjauksessa käytettävät harjoitukset:


Istumameditaatio

Tässä harjoituksessa huomion kohde vaihtelee hengityksestä kehoon, kuuloon ja ajatuksiin, jonka jälkeen aistitaan tilaa, josta kaikki aistimukset saa alkunsa. Niin tässä, kuin muissakin harjoituksissa me tullaan tietoisiksi omista ajatuksistamme, ja opetellaan päästämään niistä ystävällisesti irti. Näin opimme olemaan lempeästi läsnä kaikilla aisteillamme!

Kehomeditaatio

Kehomeditaatiossa käydään koko keho läpi pitämällä huomio yhdessä kehon osassa kerrallaan. Suunnatessa lempeä huomio vaikkapa polveen, se energisoituu ja sen hermoyhteydet vahvistuvat. Siirtyessä eteenpäin seuraavaan kehon osaan, polvi rentoutuu luonnollisesti. Arvaat varmaan jo mitä tapahtuu, kun käydään näin koko keho läpi?

Ruokailumeditaatio

Moni meistä saattaa hotkia päivittäisen ateriansa sen kummemmin sitä katselematta, haistelematta tai maistelematta. Ruokaa saattaa napata suuhunsa autoa ajaessa, telkkaria katsoessa ja jutellessa, huomion ollessa jossain ihan muualla, kuin ruoassa ja tässä hetkessä. Moni onkin yllättynyt miltä ruoka todella maistuu ja tuntuu vatsassa, kun sen syö keskittyneesti!

Mindfulness-jooga

Tässä harjoituksessa huomio pidetään kehontuntemuksissa, samalla vahvistaen keho-mieli-yhteyttä, mikä voi avittaa vaivojen paranemisessa ja ennaltaehkäisemisessä.

Harjoitus koostuu yksinkertaisista avaavista ja vahvistavista liikkeistä. Liikkeet mm. lisäävät verenkiertoa ja nestekiertoa, sekä kuona-aineiden poistoa kehosta, ne kerryttävät lihasta kehoon, sekä tukirangan ympärille, jolloin jaksaminen paranee ja elimistö voi paremmin.

Mettameditaatio

Tässä rakastavan asenteen meditaatiossa herätetään ystävällisyyttä ja myötätuntoa tehokkailla visualisaatioilla, sekä erilaisilla hyväntahdon toivotuksilla. Harjoituksen myönteiset vaikutukset voimistuvat kerta kerralta, sen myötä jaksat ystävällisempi ja lempeämpi, niin itsellesi, kuin muillekin.

Kävelymeditaatio

Kuinka usein kiinnität huomiota kävelyysi? Miten hienosti jalat kuljettavat meitä, ihan kuin itsestään? Kävelymeditaatiossa opetellaan pitämään huomio itse kävelyssä ja kävelemisen aiheuttamissa tuntemuksissa, ja siten olemaan läsnä elämässä myös liikkuessa eteenpäin.

Vuorimeditaatio

Tämä on voimaannuttava visualisointimeditaatio. Muuttumalla upeaksi ja valtavaksi vuoreksi meditoidessa, me voidaan lainata sen ymmärrystä ja vakautta. Näin me pystytään omaksumaan sen voima ja energia, mikä auttaa meitä kohtaamaan elämänhaasteet lempeästi ja läsnolevasti.

Korvaavat Mindfulness-Jooga-liikkeet:

Jos Mindfulness-Joogan polvillaan tehtävät liikkeet aiheuttavat kipua, eikä pehmusteen lisääminen polvien alle riitä, voit tehdä liikkeet myös seisten tuolin avulla! Voit harjoitella nämä korvaavat liikkeet jo etukäteen, ja kerron sitten tunnilla mihin kohti ne tulee. :)

Tuolijooga A


Tuolijooga B


Tuolijooga C